Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 105  >  Aktuelni tekst

Humanost i profesionalizam u službi zdravlja građana

Objavio   /  

U Nikšiću svečano obilježeno 130 godina postojanja i rada Opšte bolnice, koja je kroz svoju dugu istoriju uvijek bila čvrsti oslonac zdravstvene zaštite stanovništva nikšićkog kraja, ali i stub razvoja crnogorskog zdravstva…

nk 2U Nikšiću svečano obilježeno 130 godina postojanja i rada Opšte bolnice, koja je kroz svoju dugu istoriju uvijek bila čvrsti oslonac zdravstvene zaštite stanovništva nikšićkog kraja, ali i stub razvoja crnogorskog zdravstva

Svečanom akademijom, kojoj su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik DPS-a Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Milutin Simović, gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović, gradonačelnici ostalih crnogorskih opština i brojni gosti iz javnog, akademskog i kulturnog života, u gradu pod Trebjesom krajem prošlog mjeseca obilježeno je 130 godina postojanja i rada Opšte bolnice Nikšić.

Odlukom Vlade Knjaževine Crne Gore, 11. decembra daleke 1887. godine,  u Nikšiću je otvorena bolnica “Knjaginja Zorka“, koja je ime dobila po najstarijoj ćerki Knjaza Nikole.  Kroz dugu i bogatu istoriju bolnica je uvijek bila temelj zdravstvene zaštite ne samo Nikšića, već i Crne Gore.

Direktor Bolnice dr Ilija Ašanin, kazao je da je “istorija ustanove ispunjena svijetlim stazama i znamenjima medicinske struke i nauke, velikim i časnim podvizima, ali iznad svega humanošću i profesionalizmom u službi zdravlja građana”.

- Za 130 godina postojanja Nikšićka bolnica je dijelila breme crnogorske istorije i izazove sa kojima se suočavao crnogorski narod. Osnovana u 19., trajala i razvijala se u 20., a svoj savremeni život nastavila je u 21. vijeku. Ponosni smo na ostvarene rezultate, na dugu tradiciju, ali i smjelo gledamo u budućnost i u vremenu koje je pred nama želimo da nastavimo putem razvoja i damo svoj puni doprinos cjelokupnom razvoju zdravstvenog sistema Crne Gore – kazao je dr Ašanin, naglašavajući da su humanost, požrtvovanost i visoka profesionalnost oduvijek predstavljali temelje institucije.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, kazao je da je bolnica za 130 godina postojanja imala izuzetnu misiju i značaj ne samo za Nikšić, nego i za Crnu Goru i njeno neposredno okruženje.

- Nikšić je uvijek imao posebno mjesto u istoriji Crne Gore, koja se u njemu uvijek najbolje ogledala. Zdravstvena zaštita u našoj zemlji seže u daleku prošlost, do samih početaka hiljadugodišnje crnogorske državnosti. O narodnoj medicini, vidarima i ljekarskom esnafu, postoje brojne istorijske činjenice. Neka vrsta zdravstvene zaštite postojala je i u urbanim sredinama, naročito na Primorju, ali i u unutrašnjosti. Međutim, bez školovanih ljekara i medicinske nauke sve je to bilo nedovoljno, posebno u slučajevima epidemija i ratnih sukoba, koji nijesu zaobilazili prostor Balkana – kazao je Simović.

Kult ranjenika poštovan u svim vremenima

Potpredsjednik Vlade je istakao da je u Crnoj Gori uvijek poštovan kult ranjenika, a svaka kuća “bila je bolnica”.

- Ratova i bitaka nije manjkavalo. Sjetimo se samo bitaka na Teđemilu, Vrtijeljci, Martinićima, Krusima, Morači, Grahovcu, Vučjem Dolu i Fundini, a posebno tragične skadarske epopeje, Glasinca i Mojkovca, Neretve i Sutjeske. Valjalo se izboriti i sa golim okom nevidljivim neprijateljima – kolerom, španjolicom, trbušnim i pjegavim tifusom, sušnim i nerijetko gladnim godinama, kao i brojnim drugum nedaćama. Školovani ljekari dolaze tek kasnije, u vrijeme Knjaza Danila francuski i italijanski, a u doba knjaza Nikole iz Grčke, Češke i drugih zemalja – podsjetio je Simović, ističući da do knjaza Nikole nije bilo zdravstvenih ustanova ni organa koji bi vodili brigu o narodnom zdravlju. Takvo stanje, rekao je on, potrajalo je do Hercegovačkog ustanka, kada je trebalo pomoći ranjenicima i izbjeglicama kojih je bilo oko 60.000.

Prva bolnica u Crnoj Gori otvorena je na Cetinju 1873. godine, a narednih godina stižu mladi crnogorski ljekari, stipendisti školovani na evropskim univerzitetima.

- Prvi crnogorski diplomirani ljekar bio je dr Petar Miljanić, iz Banjana. Diplomirao je u Moskvi, a doktorirao u Njemačkoj 1883. godine i godinu kasnije  postavljen je za upravnika bolnice “Danilo I” i za načelnika Saniteta. Ove značajne istorijske činjenice jasno pokazuju vjekovnu težnju Crne Gore da bude dio evropskih i svjetskih civilizacijskih naučnih i društvenih tokova i vrijednosti. Nakon Berlinskog kongresa i međunarodnog priznanja državne nezavisnosti,  dolazi do preokreta i napretka u svim sferama života, a do stagnacije poslije gubitka državnosti – kazao je Simović.

Zdravstvo i država položili ispit i 90-tih

Nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Simović, zdravstvo se brzo razvija, a zdravstveni sistem tokom tri vijeka postojanja dijeli sudbinu brojnih istorijskih izazova kojima je bila izložena Crna Gora. Tako je, po njegovim riječima, bilo i devedesetih godina 20. vijeka, kada je crnogorsko zdravstvo pružalo neophodnu zdravstvenu zaštitu za 120.000 izbjeglica.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 312 days ago on Januar 10, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 10, 2018 @ 3:59 pm
 • Filed Under: izdanje br. 105
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center