Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 103  >  Aktuelni tekst

Magnezijum sprječava hipertenziju i aterosklerozu

Objavio   /  

Profesor dr Nebojša Tasić, kardiolog*
Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Beograd
* stručni konsultant u Poliklinici Rezidencija zdravlja Kerber

Svakodnevno je potrebno od 300 do 400 miligrama magnezijuma, ali, nažalost, primjetno je da ga ne unosimo u dovoljnim količinama. Razlog tome je nezdrava ishrana, ali i nedovoljan unos vode. Na duže staze ove navike uvijek vode pojavi kardiovaskularnih bolesti…

Uloga magnezijuma poznata je više stotina godina, ali se još vodi polemika o tome koji su njegovi najbolji izvori. Da bi srce radilo kako treba, neophodne su konstantne i adekvatne količine ovog minerala. Zato je važno da se magnezijum uzima iz prirodnih izvora kao što su hrana i voda, a tek potom iz mnogobrojnih suplemenata i drugih preparata.

Kolike su dnevne količine magnezijuma potrebne?

Svakodnevno je potrebno od 300 do 400 miligrama magnezijuma, ali, nažalost, primjetno je da ga ne unosimo u dovoljnim količinama. Razlog tome je nezdrava ishrana, ali i nedovoljan unos vode. Na duže staze ove navike uvijek vode pojavi kardiovaskularnih bolesti.

Zbog čega je ovaj mineral važan za rad srca i zdravlje krvnih sudova?

Najznačajnija uloga magnezijuma je u prevenciji pojave aritmije, hipertenzije i ateroskleroze. Zajedno sa kalcijumom on relaksira glatke mišiće krvnih sudova, a neophodan je i za rad ćelija srčanog mišića i ćelija mišića sprovodnog sistema srca.

Kako magnezijum utiče na opšte zdravlje?

Ovaj mineral potreban je za odvijanje više od 300 biohemijskih reakcija u tijelu. Veoma je bitan za sintezu DNK i RNK, što je od izuzetne važnosti za svaku ćeliju organizma. Pomaže da se održi normalna funkcija mišića i nerava, poboljšava imunološki sistem, reguliše nivo glukoze u krvi i utiče na očuvanje zdravlja kostiju i zuba.

Da li adekvatne količine magnezijuma mogu da pomognu u borbi protiv stresa?

Da, i to je apsolutno najpoznatije i njegovo najpovoljnije djelovanje. On direktno utiče na pravilan rad mišića i nerava, a to je često od presudnog značaja u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Koji su simptomi deficita magnezijuma?

Simptomi koji ukazuju na njegov nedovoljan unos su stalan osjećaj umora, napetost, nervoza, stres, nesanica, grčevi, a ponekad i lupanje srca. S obzirom na to da je dio mnogobrojnih biohemijskih procesa u organizmu, njegov deficit uzrokuje mnogobrojne metaboličke poremećaje, a naročito nastanak dijabetesa.

 

Profesor dr Nebojša Tasić, kardiolog*
Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Beograd
* Stručni konsultant u Poliklinici Rezidencija zdravlja Kerber

    Štampaj       Email
 • Published: 473 days ago on Novembar 6, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 6, 2017 @ 1:32 pm
 • Filed Under: izdanje br. 103
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center