Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 103  >  Aktuelni tekst

Deset godina postojanja Odjeljenja za humanu reprodukciju na Cetinju

Objavio   /  

Na svečanosti su govorili državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, direktorica Opšte Bolnice Danilo I dr Sonja Radojičić, načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju bolnice Danilo I dr Željko Lazović i predstavnik roditelja beba rođenih na ovom Odjeljenju, Slavko Janković. Skupu su prisustvovali mnogi ljekari, roditelji i djeca rođena na ovom Odjeljenju…

ct 1Na Cetinju 07. oktobra u Biljardi je upriličena svečanosti povodom obilježavanja deset godina od osnivanja Odjeljenja za humanu reprodukciju Opšte bolnice Danilo I pod nazivom Zajedno za novi život.

Na svečanosti su govorili državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, direktorica Opšte Bolnice Danilo I dr Sonja Radojičić, načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju bolnice Danilo I dr Željko Lazović i predstavnik roditelja beba rođenih na ovom Odjeljenju, Slavko Janković.

Skupu su prisustvovali mnogi ljekari, roditelji i djeca rođena na ovom Odjeljenju.

Razvojem medicine i laboratorijskog istraživanja imamo mogućnost da primjenom nauke utičemo na rješavanje ozbiljnih zdravstvenih problema za koje se ranije smatralo da su nesavladivi. Problem liječenja steriliteta, odnosno prevazilaženja nemogućnosti ostvarivanja u roditeljstvu predstavlja segment zdravstva na koji se danas može uticati.

- Za svako znanje čovjek se mora obrazovati, a biti roditelj sigurno je najzahtjevnije, ali i najljepše životno zvanje jer dijete će učiniti vašu ljubav jačom, dane kraćim, noći dužim, dom radosnijim, prošlost zanemarenom, a budućnost vrijednom življenja. Prirodna je težnja i želja čovjeka da postane roditelj. To, međutim, nekada nije moguće ostvariti prirodnim putem, ali zahvaljujući savremenim medicinskim dostignućima, metodom vantjelesne oplodnje, koja se u našoj ustanovi sprovodi od 2007. godine, omogućeno je mnogim parovima da postanu roditelji. Uspješnost našeg Odjeljenja za humanu reprodukciju najbolje se ogleda na srećnim licima roditelja i njihove djece koji su danas sa nama, čiji su domovi, uz pomoć stručnjaka iz bolnice Danilo I, ispunjeni ljubavlju i radočću. Neizmjerno vam se zahvaljujem što ste došli da zajedno proslavimo naše uspjehe postignute proteklih deset godina i time još jednom pokazali da nam vjerujete – istakla je dr Radoičić.

Odjeljenje za humanu reprodukciju cetinjske bolnice osnovano je 2007. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje, a sa ciljem da se poveća natalitet u Crnoj Gori. Odabrani i vrijedan tim ljudi, njih deset koliko ih rade na ovom odjeljenju dr Željko Lazović i dr Zdenka Koturović, biolozi-embriolozi Slavica KneževicNenezić, Biljana Gligorović i Dragana Vukićević i pet medicinskih sestara svojim radom i rezultatima u potpunosti su ispunili očekivanja.

U proteklih deset godina, na Odjeljenju za humanu reprodukciju rođeno je više od 500 beba, a ove godine do 01. septembra rođeno je 20 beba. Na Odjeljenju za humanu reprodukciju godišnje pomoć zatraži oko 200 parova, od čega su 75 posto njih kandidati za neki od postupaka asisitiranih reproduktivnih tehnika.

- Svakoj novoj trudnoći i svakoj rođenoj bebi radujemo se jednako kao i sami roditelji i članovi njihovih porodica – istakla je dr Sonja Radojičić zahvaljujući se Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje, koji su prepoznali značaj osnivanja Odjeljenja za humanu reprodukciju i u tu svrhu uložili oko 1,5 miliona eura, kao i državi Italiji, koja je kroz posebne programe donirala Odjeljenju za humanu reprodukciju značajna sredstva. Posebnu zahvalnost dugujemo tvorcu ovog odjeljenja dr Tanji Motrenko Simić, koja je danas iz opravdanih razloga bila spriječena da bude sa nama, kao i dr Vesni Kavarić i dr Vladu Ivetiću. Donošenje novog života na svijet najsvjetliji je i najčudesniji čin. Zato je obaveza svih koji su dio zdravstvenog sistema da brinu o zdravlju populacije i omoguće budućim majkama da u što boljim uslovima donesu na svijet svoje potomstvo. Majke uživaju u najljepšem periodu svog života, periodu materinstva i neka vam osmjeh djeteta uvijek bude vodilja kroz život – poručila je dr Radoičić.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar u ministarstva zdravlja Crne Gore Milovan Vujović je podsjetio da je cetinjska bolnica najstarija bolnica u Crnoj Gori, kroz koju je prošla plejada vrhunskih ljekara, koji su dali neprocjenjiv doprinos razvoju medicinske struke i nauke. Decenijama je ova zdravstvena ustanova prepoznatljiva po kvalitetu i uspječnosti, tako da ne iznenađuje što je za proteklih deset godina i odjeljenje za humanu reprodukciju postiglo zavidne rezultate i do sada iznijelo preko 500 novih života.

- Ministarstvo zdravlja ima poseban senzibilitet kada je u pitanju zdravlje majke i djeteta i kroz strateška dokumenta definisali smo i uredili ovaj veoma bitan segment zdravstvene zaštite. Pored stvaranja mogućnosti izvođenja metoda asistiranih reproduktivnih tehnologija u našoj zemlji, omogućili smo obavljanje tri postupka vantjelesne oplodnje o trošku države.

Obaveza svih nas je da pomognemo parovima koji prirodnim putem ne mogu da postanu roditelji, a današnji jubilej Odjeljenja za humanu reprodukciju i osmjesi ovih mališana najbolja su potvrda da smo uspješni na tom putu – naglasio je Vujović.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 475 days ago on Novembar 6, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 6, 2017 @ 12:02 pm
 • Filed Under: izdanje br. 103
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center