Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 102  >  Aktuelni tekst

Osnovano Udruženje endoskopskih sestara

Objavio   /  

Endoskopske sestre Crne Gore osnovale su Udruženje i na 21-oj ESGENA konferenciji koja će se održati tokom 25-og Evropskog kongresa gastroenterologa, krajem oktobra u Barceloni, postaće članica ESGENA-e (The European Society of Gastroenterology and Endoscopy Nurses and Associates). Tim povodom predsjenica ESGENA-e Jadranka Brljak, glavna medicinska sestra interne klinike Kliničkog centra Zagreb, održala je predavanje na skupu, koje je organizovalo Udruženje medicinskih sestara, 1. septembra u hotelu Premijer u Podgorici…

sestreEndoskopske sestre Crne Gore osnovale su Udruženje i na 21-oj ESGENA konferenciji koja će se održati tokom 25-og Evropskog kongresa gastroenterologa, krajem oktobra u Barceloni, postaće članica ESGENA-e (The European Society of Gastroenterology and Endoscopy Nurses and Associates). Tim povodom predsjenica ESGENA-e Jadranka Brljak, glavna medicinska sestra interne klinike Kliničkog centra Zagreb, održala je predavanje na skupu, koje je organizovalo Udruženje medicinskih sestara, 1. septembra u hotelu Premijer u Podgorici.

U ime Udruženja endoskopskih sestara Crne Gore prisutnima se obratila predsjednica tog Udruženja, Tanja Sošić koja je predstavila ciljeve Udruženja koji se odnose na koordinaciju i organizaciju stručnog rada na polju endoskopske dijagnostike i u okviru toga organizovanje stručnih i naučnih sastanaka, seminara i predavanja, kao i unapređenje stručnog i naučnog rada u endoskopskoj dijagnostici, saradnja sa odgovarajućim fakultetima, stručnim i naučnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i učlanjenje u evropske i svjetske endoskopske organizacije.

Prisutne je pozdravila Nada Rondović, predsjednica nacionalnog Udruženja medicinskih sestara i babica, podsjećajući da je nacionalno udruženje već članica evropske federacije sestara.

- Značajno je što su medicinske sestre učinile napor da se usko stručno organizuju. Ovo je je veliki napredak za kompletno sestrinstvo Crne Gore, a slični koraci se očekuju i od ostalih grana kako bi smo zajedno radili na unapređenju zdravstvene njege sestrinstva. Učlanjenje u Esgenu je od velikog značaja za našu profesiju koju čini oko 3000 medicinskih sestara i tehničara u Crnoj Gori. Potrebno je da svi damo doprinos sestrinskoj praksi i da ta praksa bude bezbjedna za pacijenta, da unaprijedimo zdravstvenu njegu i damo doprinos zdravstvenoj usluzi kako bi pacijent bio i zadovoljan.

Sestra Dragica Dobrović, glavna sestra Kliničkog centra Crne Gore, pozdravljajući prisutne istakla je značajnu i dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Hrvatske.

- Radeći na unapređenju naše profesije radimo na poboljšanju zdravstvene zaštite stanovništva Crne Gore – naglasila je Dobrović.

Doc. dr Brigita Smolović, predsjednica udruženja gastroenerologa Crne Gore je poručila da je timski rad ljekara i medicinskih sestara i tehničara nužan u ovoj profesiji. Ističući značaj osnivanja Udruženja endoskopskih sestara Crne Gore iskazala je nadu da će ovo Udruženje postati i dio evropske asocijacije. – Velika je čast biti član evropskih udruženja i nadam se da će ovo Udruženje na 25 kongresu gastroenterologa, koji će se održati u Barseloni krajem oktobra, a ujedno i na 21 kongresu Esgene, postati članica Esgene, rekla je dr Smolović.

Jadranka Brljak, predsjednica Esgene, glavna sestra interne klinike Kliničkog centra Zagreb podsjetila je da je 1996. godine osnovano Udruženje medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj koje je nakon samo jedne godine postojanja postalo član Esgene.

- Esgena je osnovana 1986. godine. Cilj ovog udruženja je da ima komunikaciju između sestara koje rade u endoskopiji i da rade na istom zajedničkom evropskom nivou. Bitna karakteristika je stimulisati sestre koje rade sestrinska istraživanja u smislu kvalitetne zdravstvene njege. Nudimo edukacijske mogućnosti kroz saradnju sa svim evropskim zemljama i radimo zajedno sa evropskim udruženjem ljekara.

Esgena ima 47 članica, a Crna Gora će biti 28 zemlja koja će postati član ovog Udruženja, s tim da postoje individualne sestre koje su pridruženi članovi. Esgenu čini preko 7800 članova. Osnov Esgene je da započne rad na nacionalnom nivou. Esgena djeluje sa organizacijom ESNO koja sprovodi edukaciju medicinskih sestara. Unutar Esgene postoje nekolike organizacije, a jedna od njih radi izradu vodiča za sve endoskopske zahvate, kako bi smo mi sestre znale koja su sve naša zaduženja, koji je nivo znanja koji moramo usvojiti, koje su naše kompetencije i koji su sve rizici po nas, doktora i pacijenta.

Esgena ima dva trening centra koji su dobili odobrenje za rad od Udruženja doktora Evrope, da su sestre vrsne po svojoj dokumentaciji, u Bazelu, Švajcarska i u Hrvatskoj u kojima možete boravi na edukaciji koja traje minimum nedelju dana, a troškove vam pokriva Esgena ili sponzor.

Predstavljajući mogućnosti usavršavanja medicinskih sestara u evropskim zamljama Brljak je ukazala da u Irskoj i Švedskoj medicinske sestre rade samostalno endoskopije nakon završene edukacije na medicinskom fakultetu u trajanju od jedne godine.

- Da bi se radilo dobro moraju se poštovati sve određene norme koje su usvojene u Evropi – upozorila je Brljak.

  Verica Pantelić

    Štampaj       Email
 • Published: 496 days ago on Oktobar 14, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 6, 2017 @ 6:50 pm
 • Filed Under: izdanje br. 102
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center