Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 101  >  Aktuelni tekst

Prevencijom do zdravlja

Objavio   /  

Dr Biljana Ivelja, pedijatar
Dom zdravlja, Cetinje

Prevencija kao put i model življenja započinje od samog začetka tj. pravilnim ponašanjem trudnice, redovnim kontrolama trudnoće, prevencijom anemije, nekorišćenjem psihoaktivnih supstanci, tableta, izbjegavanjem pušenja i alkohola u trudnoći, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću, pripremom za porodjaj i dojenjem. Zdravstvena zaštita djece od rođenja do kraja adolescencije podrazumijeva: preventivni rad (sistematski pregledi, vakcinacija, informisanost o zdravim stilovima života) kao i kurativni rad (liječenje u slučaju obolijevanja)…

biljana ivelja - prevencija 2Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i nesposobnosti – SZO

Prevencija ili Preventiva je, u izvornom značenju, sprečavanje neke bolesti ili poremećenog ponašanja ili pojave koja ostavlja posljedice po zdravlje neke osobe ili grupe.

Tokom posljednjih decenija, sve se više govori o zdravim stilovima života i ističe se značaj interakcije zdrav pojedinac u zdravom i bezbjednom okruženju. Ovakav pristup podrazumijeva ulogu pojedinca da na ispravan način vrednuje važnost zdravlja i zdravog načina života.

Prevencija kao put i model življenja započinje od samog začetka tj. pravilnim ponašanjem trudnice, redovnim kontrolama trudnoće, prevencijom anemije, nekorišćenjem psihoaktivnih supstanci, tableta, izbjegavanjem pušenja i alkohola u trudnoći, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću, pripremom za porodjaj i dojenjem.

Zdravstvena zaštita djece od rođenja do kraja adolescencije podrazumijeva: preventivni rad (sistematski pregledi, vakcinacija, informisanost o zdravim stilovima života) kao i kurativni rad (liječenje u slučaju obolijevanja).

Redovnim preventivnim pregledima procjenjujemo cjelokupno zdravlje djeteta. Zajedničkom brigom roditelja I zdravstvenih radnika kroz prevenciju dolazimo do zajedničkog cilja – zdravlja djeteta.

U CENTRU SVIH PROGRAMA O ZAŠTITI I PREVENCIJI ZDRAVLJA  DJEČJE POPULACIJE, DJECA IMAJU SVOJA PRAVA – NA LJUBAV, PORODICU I SIGURAN DOM, BEZBJEDNO OKRUŽENJE, ZDRAVSTVENU ZAŠTITU, IGRU, SPORT I RAZONODU, OBRAZOVANJE, SOCIJALNU INKLUZIJU U VRŠNJAČKU GRUPU.

Vaše dijete ima pravo na zdravstvenu zaštitu

Preventivni pregledi kod izabranog pedijatra u Domu zdravlja:

- U prvoj godini ukupno 7,

- U drugoj i četvrtoj godini po jedan,

- Pred polazak u školu,

- U drugom, četvrtom, šestom i osmom razredu,

- U prvom i trećem razredu srednje škole.

Na vakcinaciju vakcinopreventibilnih bolesti:

- tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hemofilus B, meningitisa, hepatitis B, frusa, zauški i rubeole.

Nevakcinisanje djeteta od strane roditelja smatra se zdravstvenim zanemarivanjem.

Na zdravstveno vaspitanje (zdravi stilovi života)

Pravilna ishrana – „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”, kaže Hipokra. Prioritet je prirodna ishrana: dojenje u prvoj godini života. Prateći smjernice piramide zdrave ishrane (na slici) preveniramo gojaznost; gojazno dijete nije zdravo dijete, jer je u povećanom riziku da oboli od šećerne bolesti, povišenog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja.

Nepravilna ishrana predstavlja neuravnoteženo ili nedovoljno uzimanje hrane, a njene direktne posljedice su poremećaj rasta i razvoja i pojava bolesti.

Fizička aktivnost

Ko misli da nema vremena za vježbe, prije ili kasnije će imati vremena za bolest.

Redovna fizička aktivnost i kretanje doprinosi jačanju mišića, pravilnom rastu kostiju, podstiče

pravilnu koordinaciju poketa i pravilno držanje tijela, razvija osjećaj za ravnotežu i spretnost. Kretanje doprinosi jačanju imuniteta i štiti od viška kilograma. Takođe, blagotvorno djeluje na srce, krvotok I disanje.

Podstičite dijete na svakodnevno kretanje i fizičku aktivnost. U drugoj godini života, omogućite djetetu što više prostora za kretanje, i ukoliko ste u mogućnosti organizujte aktivnosti u vodi. Podstičite dijete da se osim na uobičajen način, kreće poput vojnika, pleše poput indijanaca, hoda na prstima, oponaša kretanje životinja. U trećoj godini aktivnostima dodajte i brzo trčanje, penjanje po namještaju ili drveću, kretanje poput robota, kurs plivanja ili gimnastike, a u četvrtoj godini života razmislite o kursu tenisa ili pleas, koji podstiče osjećaj za ritam i kreativnost.

Higijena

“Čistoća je pola zdravlja”

Pranje ruku je osnovna higijenska navika. Izuzetno je važna jer na taj način sprječavamo širenje zaraznih bolesti. Dijete će higijenske navike najlakše steći ako mu roditelji budu trajan primjer.

Prevencija rizičnih ponašanja (alkohol, pušenje, narkomanija, druge zavisnosti)

Nema manje štetnih ili više štetnih zavisnosti. Nema lakih droga. Reci NE zavisnostima! (droga, kocka, alkohol, pušenje, zavisnost od interneta…).

Zubno zdravlje

REDOVNA POSJETA STOMATOLOGU – REDOVNA HIGIJENA ZUBA I DESNI

Prevencija zdravlja djeteta i adolescenta je kontinuirani proces u kojem učestvuju svi segmenti društva počevši od roditelja, zdravstvenih I prosvjetnih radnika pa sve do same države koja stvara uslove – materijalne, organizacione i bezbjednosne, da bi se ove aktivnosti uspješno odvijale.

SVI SMO ODGOVORNI ZA ZDRAVLJE NAŠE DJECE

 

Dr Biljana Ivelja, pedijatar
Dom zdravlja, Cetinje

    Štampaj       Email
  • Published: 561 days ago on Septembar 6, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Septembar 6, 2017 @ 10:59 pm
  • Filed Under: izdanje br. 101