Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 100  >  Aktuelni tekst

Transplantacija bubrega

Objavio   /  

Naša znanja i iskustva, naravno, želimo prenijeti i drugima i drago nam je što smo to prenijeli našim kolegama u Crnoj Gori, našim dragim prijateljima u Kliničkom centru. Kroz ove godine vidjeli smo da se stvari kreću nabolje u Kliničkom centru, da su mnoge stvari poboljšane. To mi najbolje vidimo sa distance – kazao je prof. dr Kaštelan naglašavajući i on da treba razvijati kadaverične transplantacije kao što je u Hrvatskoj, gdje se samo manji broj, svega dva do tri odsto, organi uzimaju sa živog davaoca. -To je sledeći korak koji moramo zajedno napraviti, a imate našu punu podršku – kazao je prof. dr Kaštelan…

bubrezi kccgU Kliničkom centru Crne Gore su 4. jula sa uspjehom urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali ministar zdravlja u Vladi Crne Gore dr Kenan Hrapović, direktorka KCCG Zorica Kovačević, medicinski direktor KCCG doc. dr Snežana Raspopović, Nacionalna koordinatorka za transplantacioni program u Crnoj Gori prof. dr Marina Ratković, direktor Klinike za urologiju i nefrologiju, urolog doc. dr Petar Kavarić, kao i transplantacioni tim iz Kliničkog bolničkog centra iz Zagreba, urolog prof. dr Željko Kaštelan, nefrolog prof. dr Nikolina Bašić Jukić, anesteziolog dr Jasna Stojić Brezak i prim. dr Marija Topalović Grković.

Transplantacioni program u Crnoj Gori započet je 2012. godine, i za pet godina ljekari KCCG uspješno su sa kolegama iz Hrvatske uradili 31 transplataciju sa živog davaoca.

Direktorka Kovačević je, pozdravljajući prisutne, čestitala transplantacionom timu KCCG-a i KBC-a iz Zagreba, na uspješno obavljenim transplantacijama i ujedno se zahvalila ljekarima iz Zagreba na dosadašnjoj saradnji i podršci.

- Želim na početku da čestitam transplantacionom timu na uspješno završenoj trideset i jednoj transplantaciji za ovih pet godina, gdje je preživljavanje pacijenata 100%. Zahvaljujem se transplantacionom timu Kliničkog bolničkog centra iz Zagreba na podršci koju imamo već peta godina – kazala je Kovačević.

Ona je izrazila želju i nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i ubuduće ne samo između dvije zdravstvene ustanove već i resornih ministarstava.

- Do sada je urađena trideset i jedna živa srodna transplantacija od kojih dvije emotivne, supruge su donirale bubrege svojim supruzima. Svi pacijenti su dobro. Ono što je važno da naglasimo jeste da je u septembru pet godina od kada je započeo program transplantacije. Možemo govoriti o potpuno uspostavljenom program transplantacije bubrega – kazala je ovim povodom prof. dr Ratković.

Ona je dodala da je u navedenom period urađeno još pet transplantacija bubrega van Crne Gore, što ukupno, uz jednu kadaveričnu, čini 37 uspješno obavljenih transplantacija. Ona je izrazila posebno zadovoljsto što je Crna Gora uspjela, uvođenjem transplantacionog programa, da smanji broj, kako je rekla, turističkih transplantacija, odnosno, transplantacija na crnom tržištu, na poznatim prostorima kao što su prostor Moskve i Bjelorusije – pojasnila je prof. dr Ratković.

- Urađene su i dvije transplantacije srca, od kojih je, na žalost, jedan pacijent preminuo, a drugi je dobrog zdravstvenog stanja – kazala je prof. dr Ratković dodajući da je urađeno i šest transplantacija jetre, od kojih dvije kadaverične u KBC-u u Zagrebu i četiri sa živog davaoca u Turskoj. Trenutno se jedna pacijentkinja nalazi u završnoj fazi priprema za transplantaciju u KBC-u u Zagrebu – kazala je prof. dr Ratković.

Pojašnjavajući značaj kadaveričnih transplantacija ona je navela da sa dvadeset kadaveričnih donora za godinu dana, Crna Gora ne bi imala liste čekanja za transplantaciju organa. To nam treba za jetru i srce – pojasnila je prof. dr Ratković.

Doc. dr Petar Kavarić je kazao da su i primaoci i davaoci organa dobro, naglašavajući posebnu odgovornost transplantacionog tima kada se obavljau transplantacije sa živog davaoca.

- Ujak je donirao bubreg sestriću, a majka sinu. Oba pacijenta su imala hroničnu bubrežnu insuficijijenciju i bili su na programu dijalize. Hirurške intervencije su protekle bez problema. Nijesmo imali nikakvih komplikacija, kako intraoperativno, tako ni postoperativno. Posebno nas raduje uspjeh izvedenih operacija s obzirom da su uzimani organi sa živoh davaoca, što nosi posebnu odgovornost, ne samo za pacijenta koji treba da primi organ, već prevashodno za onoga od koga se uzima organ da donoru ne narušimo zdravlje – kazao je doc. dr Kavarić, naglašavajući i on da je cilj da se uspostavi kadaverična transplantacija u Crnoj Gori, za šta očekuje podršku Ministarsva zdravlja.

Zadovoljstvo uspješno obavljenim transplantacijama nije krio ni prof. dr Željko Kaštelan.

- Evo nas već petu godinu u KCCG u Podgorici. Radi se o multidisciplinarnom program u kome sudjeluju gotovo sve specijalnosti jednog Klničkog centra. Mi smo u Hrvatskoj počeli transplantaciju bubrega prije 45 godina. Imamo ljepa iskustva i znanje koje smo stekli sve ove godine. Sad smo proslavili 10 godina članstva Hrvatske u Eurotransplantu, dakle, Europskoj organizaciji za prikupljanje i raspodjelu organa. Desetogodišnjim članstvom u Eurotransplantu naš program je dobio novi zamah i danas u Hrvatskoj transplantiramo preko 200 bubrega. Hrvatska je u zadnjih 10 godina bila tri puta prva u svijetu po broju transplantiranih bubrega na milion stanovnika – kazao je prof. dr Kaštelan.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 472 days ago on Avgust 5, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Avgust 5, 2017 @ 12:48 am
 • Filed Under: izdanje br. 100
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center