Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 100  >  Aktuelni tekst

Homeopatija i ljetnje crijevne infekcije

Objavio   /  

Dr Snežana Tomić, homeopat

Ljeto koje tako dugo išcčekujemo, kao i zasluženi godišnji odmor mogu nam pokvariti zdravstvene tegobe koje se javljaju u ovom periodu. Jedna od najčešćih, koja ljeti puni ordinacije je trovanje hranom i ostale gastro intestinalne, odnosno crijevne infekcije. Njihov uzrok leži u bakterijama i virusima koji se lakše razmnožavaju u hrani i vodi u ljetnjim mesecima usljed velikih vrućina i njihovog nepravilnog rukovanja. Namirnice koje su podložne kvarenju, kao što su meso, mliječni proizvodi, majonez, sladoled, kremasti kolači, su najčešći krivci za trovanja hranom…

stomacni virusLjeto koje tako dugo išcčekujemo, kao i zasluženi godišnji odmor  mogu nam pokvariti zdravstvene tegobe koje se javljaju u ovom periodu. Jedna od najčešćih, koja ljeti puni ordinacije je trovanje hranom  i ostale gastro intestinalne, odnosno crijevne infekcije.

Njihov uzrok leži u bakterijama i virusima koji se lakše razmnožavaju u hrani i vodi u ljetnjim mesecima usljed velikih vrućina i njihovog nepravilnog rukovanja. Namirnice koje su podložne kvarenju, kao što su meso, mliječni proizvodi, majonez, sladoled, kremasti kolači, su najčešći krivci za trovanja hranom.

Nedovoljna higijena, kako kod onih koji rukuju hranom tako i kod onih koji je konzumiraju, povećava rizik od ljetnjih proliva.

Neoprano voće i povrće može biti izvor mikroba i natjerati nas da često trčimo do toaleta.

Kupališta gdje ima prisustva fekalnih voda, naročito  u jeku ljetnje sezone, su nažalost čest uzrok crijevnih infekcija.

Najčešći simptomi crijevnih infekcija su:

1. Bolovi u stomaku

2. Proliv

3. Mučnina

4. Povraćanje

5. Malaksalost

6. Temperatura

Homeopatsko tretiranje akutnih crijevnih infekcija se zasniva na prikupljanju simptoma koje osoba ima i njihovih modaliteta, da bi se dobila što potpunija klinička slika i odabrao lijek koji najbolje odgovara prisutnim simptomima.

Najčešći slucaj u homeopatskoj ordinaciji je da će pacijenti sa ljetnjim dijarejama dobiti različite ljekove koji moraju odgovarati specifičnosti simptomatoloske slike.

Pacijent koji ima bol kao da mu gori stomak, koji povraća odmah sve što popije i pojede, ma kako to male količine bile, žedan je ali pije vodu po malo i često, ima temperaturu i sav gori ali želi da se pokrije jer ima jezu, veoma je uznemiren, uplašen svojim tegobama, ima strah da će umrijeti, ne želi da ga ostave samog i traži društvo, proliv ga budi nakon ponoći – odgovara slici i tipu  Arsenicum Album-a koji se često koristi kod trovanja hranom, pogotovu mesom i ribom.

Pacijent kod koga je malaksalost najviše izražena, kao da je sva snaga iz njega izašla, koji ima bolove tipa kolika i grčeva, preznojen i blijed, periodičnost simptoma, česte, obilne, vodene stolice koje iscrpljuju jos više, slika je China Officinalis, homeopatskog lijeka koji se najčešće koristi kod putnika u tropske krajeve. Ona pomaže kod malaksalosti koja ostaje nakon izlječenja crijevnih tegoba. Ovo je lijek koji homeopati preporučuju i kao preventivu ljudima koji putuju u krajeve i zemlje gde je povećana vjerovatnoća od trovanja hranom i vodom.

Pacijent koji ima jake bolove i grčeve u stomaku, od kojih mu se čini da će se onesvijestiti, obliven hladnim znojem, često i kolabira, hladni ekstremiteti, stolica kao pirinčana voda, generalno slika kolapsa sa izraženom hladnoćom tijela i velikom malaksalošću, ubrzanim pulsom, je slika Veratrum Album-a, koji je  jedan od najčešćih homeopatskih ljekova i za koleru.

Carbo Vegetalis je homeopatski lijek kod koga je izraženo stanje kolapsa na fizičkom nivou, glad za vazduhom zbog čega pacijent traži da se otvori prozor zbog svježeg vazduha ili traži  da ga neko hladi lepezom ili klimom. To je u kontrastu sa hladnoćom tijela i jezom koju osjeća. Gasovi, nadutost, podrigivanje su veoma naglašeni.

Djeca koja pretjeraju u konzumiranju sladoleda i kremastih kolača trebaće često homeopatski lijek Pulsatilu.

Pretjerivanje u jelu i piću, naročito u gurmanskim, začinjenim jelima i mesu s ražnja ili roštilja, praćeno obilnim zalivanjem alkoholom, prouzrokovaće simptome gorušice, mučnine, mamurluka, koji često odgovaraju tipu Nux Vomice.

Svi homeopatski ljekovi napravljeni su od prirodnih supstanci, veoma su razblaženi i ne ostavljaju nus pojave niti izazivaju toksičnost. Oni se biraju individualno prema osobi i njenim tegobama a ne prema dijagnozi.

Ako je adekvatno odabran, indikovani homeopatski lijek ili similimum, dovešće osobu brzo u stanje ravnoteže, u praksi uglavnom već istog dana se oseti poboljšanje. Kućna homeopatska apoteka može vam biti dragocjena pomoć kada ste na godišnjem odmoru, da vam odmor na moru o kome sanjate cijele godine ne bi presjeo. U našim apotekama mogu se nabaviti  homeopatski preparati za razne vrste akutnih tegoba.

Šta god da je vaš izbor ovog ljeta, more, planina ili selo, uživajte, odmorite se i zabavite se, sve s mjerom, naravno, da vam odmor ostane u ljepšem sjećanju.

 

Dr Snežana Tomić, homeopat

    Štampaj       Email
 • Published: 411 days ago on Avgust 5, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Avgust 5, 2017 @ 1:02 am
 • Filed Under: izdanje br. 100
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center