Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje br. 72  >  Aktuelni tekst

Kondilomi kod adolescenata i trudnica

Objavio   /  

Piše: Dr Igor Jeremić, spec. ginekologije i akušerstva,
saradnik u Poliklinici ”Rezidencija zdravlja – Kerber”

Populacija mladih djevojaka između 18 i 23 godine je danas najviše izložena HPV infekciji. Jedan nezaštićen polni odnos je doviljan za HPV infekciju i mogućnost nastanka polnih bradavica. Sama spoznaja da imaju polne bradavice je traumatično iskustvo za mlade djevojke. Sa druge strane, trudnoća je posebno fiziološko ali i psihičko stanje, koje zahtijeva poseban terapijski pristup u liječenju kondiloma, pri čemu se posebna pažnja mora obratiti i na majku i na plod.

kondilomiPopulacija mladih djevojaka između 18 i 23 godine je danas najviše izložena HPV infekciji. Jedan nezaštićen polni odnos je doviljan za HPV infekciju i mogućnost nastanka polnih bradavica. Sama spoznaja da imaju polne bradavice je traumatično iskustvo za mlade djevojke.

Sa druge strane, trudnoća je posebno fiziološko ali i psihičko stanje, koje zahtijeva poseban terapijski pristup u liječenju kondiloma, pri čemu se posebna pažnja mora obratiti i na majku i na plod.

Obavezno je liječenje oba partnera, jer je to jedini garant uspješne terapije. Ukoliko zanemarimo jednog od partnera, to će dovesti do recidiva infekcije i stvranja kruga koji će dovesti samo do pogoršanja već postojećeg stanja.

Moramo pomenuti i posebnost polnih bradavica u zavisnosti na lokalizaciju i proširenost. Kada to govorimo moramo posebnu pažnju obratiti na kondilome na sluzokoži vagine malih usana, zatim kondilome sa perianalnom i analnom lokalizacijom (fotografije možete pogledati na sajtu www.drigorjeremic.com). Sve ove lokalizacije polnih bradavica zahtijevaju poseban terapijski pristup sa mnogo iskustva u izboru terapije a zatim i u samom radu.

ISKUSTVO U DIJAGNOSTICI PRIJE SVEGA !

Od izuzetnog je značaja da se na vrijeeme dijagnostikuju takozvane subkliničke forme kondiloma, na sluzokoži malih usana, vagine i samom grliću materice, kao i skriveni izraštaji intraanalne lokalizacije. Za to je nesumnjivo potrebno veliko kolposkopsko iskustvo. Samo iskusan kolposkopičar može prepoznati sitne perlaste izraštaje na sluzokoži malih usana i kolposkopske patološke slike na vagini i grliću materice.

 

ŠTA DALJE ?

Izbor terapije je ključan za povoljan ishod u pomenutim slučajevima. Radi se o jako osjetljivim mjestima. Genitoanalna sluzokoža je izuzetno osjetljivo područje za svaku nekontrolisanu terapisku traumu. Samo saznanje da mlada djevojka ima kondilome, kao i trudnica, je stres, a ako uz to imamo i neadekvatnu terapiju, to će dovesti do velikih psihičkih i fizičkih problema.

 

ŠTA UZROKUJE POGREŠNA TERAPIJA ?

Možda je čudno ali prvo moramo istaći šta donosi pogrešan terapiski izbor kako bi bolje shvatili efekte prave terapije. Pogrešna terapija (termokauter, podofilin, azot, i na kraju i laser) na sluzokoži malih usana, analne regije ili vagine, dovešće do pretjerane traume koja će poremetiti lokalnu otpornost, stvoriti povoljne uslove za infekciju, i na kraju usporiti zarastanje, stvoriti recidiv još masivniji, i na kraju poslije dugotrajnog i teškog oporavka dovesti do ožiljka. Bolna terapija sa recidivima će dodatno poljuljati samopouzdanje pacijentkinje, a ožiljci i stalni recidivi dovešće nesumnjivo do seksualne disfunkcije. Obično nestručan rad na sluzokoži malih usana dovodi do takvih ožiljaka koje sužavaju, kako ulaz tako i samu vaginu i dovode do stalnog pucanja prilikom seksualnog odnosa.

 

KAKAV VID TERAPIJE JA SPROVODIM  SA USPJEHOM VEĆ 6 GODINA?

Radiotalasna tehnika frekvence 4MHZ je bez sumnje terapija izbora. Tokom 6 godina uspio sam da dođem do sopstvene tehnike u radu, koja podrazumijeva kombinaciju radiotalasne excizije i vaporizacije. Radiotalasna vaporizacija je rezervisana za promjene na sluznici, (sluzokoža malih usana, vagina i analna sluzokoža) dok je kombinacija sa excizijom rezervisana za masivne izraštaje. Sve intervencije izvodim u lokalnoj anesteziji, s tim što je za intervencije na vagini i sluzokoži malih usana dovoljna samo anestezija u spreju. Intervencije na sluzokoži malih usana i vagini su bezbolne i traju 2 do 3 minuta. Oporavak je jako brz i nema recidiva niti ožiljaka. Analna lokalizacija je najteže područje za rad. Tu koristim kombinaciju excizije i vaporizacije, s tim što vodim računa da u toku intervencije nema krvarenja. Radiotalasna tehnika je jedino bezbjedna u trudnoći. Trenutno u pomenutoj terapiji imam najviše intervencija, sa najboljim terapijskim rezultatima.

Piše: Dr Igor Jeremić, spec. ginekologije i akušerstva,

saradnik u Poliklinici ”Rezidencija zdravlja – Kerber”

    Štampaj       Email
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

133 people follow medicalcg