Medical Vijesti Pogledaj Sve →

16. februar OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJECE OBOLJELE OD RAKA

dan protiv djecijeg raka

Objavio  

U organizaciji Ministarstva zdravlja Crne Gore i UNICEF-a, zajedno sa NVO „Fenix Crna Gora,“ u ponedeljak 16. februara u prostorijama Eko zgrade Ujedinjenih nacija obilježen je Međunarodni dan djece oboljele od raka. Tom prilikom govorili su: Andrea Lutovac, predstavnica mladih izliječenih od raka, Dijana Stojanović, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od dječjeg kancera „Fenix Crna [...]

Više →

05. februar – BOLJE LIJEČENJE PACIJENATA SA DIJABETESOM TIP 2

05.02

Objavio  

Održan stručni skup o novim terapijskim mogućnostima u liječenju dijabetesa U organizaciji kompanije MSD-Glosarij CD, u hotelu „Best Western Premier“ u četvrtak 5. Februara, u Podgorici održan je stručni skup na kome su predstavljene nove terapijske mogućnosti u liječenju dijabetesa tip 2. Na skupu su govorili: mr sc Sreten Kavarić i prof. dr sc Snežana [...]

Više →

29-30. januar – ODRŽANA RADIONICA NA TEMU NEZARAZNIH BOLESTI I ZDRAVSTVENIH NEJEDNAKOSTI

30.01

Objavio  

U organizaciji Instituta za javno zdravlje, a uz podršku TAIEX-a, u hotelu „Best Western Premier“ u Podgorici, u četvrtak i petak, 29. i 30. januara održana je radionica na temu Monitoring nezaraznih bolesti i zdravstvenih nejednakosti vezanih za nezarazne bolesti. Uvodna izlaganja održali su: generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu prim. dr Mensud Grbović, direktor Instituta za javno [...]

Više →

22. januar – DR NUMANOVIĆ RAZGOVARAO SA DIREKTORIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA

22.01

Objavio  

Rukovodilac Ministarstva zdravlja dr Suad Numanović i njegovi saradnici razgovarali su sa direktorima domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica, Kliničkog centra Crne Gore, Zavoda za transfuziju krvi i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Ministar Numanović ocijenio je da je crnogorski zdravstveni sistem kvalitetan i da je u proteklom periodu i vremenu ekonomske krize funkcionisao dobro, u skladu [...]

Više →

13. januar – ADAPTACIJA URGENTNOG CENTRA

13 januar

Objavio  

Turska Agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA) opredijelila je sredstva za adaptaciju Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore. Protokol o saradnji za realizaciju projekta adaptacije Urgentnog centra  potpisali su 30. oktobra 2014. godine g-din Mustafa YAZICI, koordinator Turske Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA), dr Kenan Hrapović,direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i dr Milan Mijović, direktor Kliničkog centra Crne [...]

Više →

22. decembar – OTVORENA REKONSTRUISANA ZGRADA PSIHIJATRIJSKOG ODJELJENJA

22.12

Objavio  

U Nikšiću je 22. decembra otvorena rekonstruisana zgrada psihijatrijskog odjeljenja nikšićke bolnice. Na objektu, površine 600 metara kvadratnih, izvođeni su građevinski radovi po najsavremenijim standardima. Kako je na otvaranju kazao direktor Opšte bolnice Nikšić, dr Ilija Ašanin, rekonstrukcija i adaptacija psihijatrijskog odjeljenja predstavlja još jedan ostvareni cilj u kontinuiranom procesu promjena u Opštoj bolnici. U okviru radne [...]

Više →

15. decembar – LJEKARSKA KOMORA DODIJELILA GODIŠNJE NAGRADE

15 decembar

Objavio  

Dr Ganimeta Hodži, specijalista opšte medicine i izabrani doktor u ambulanti barskog Doma zdravlja u Ostrosu i Dom zdravlja Podgorica, ovogodišnji su laureati nagrade “Dr Branko Zogović”, koju svake godine dodjeljuje Ljekarska komora Crne Gore. Nagrada se dodjeljuje najboljem pojedincu doktoru i zdravstvenoj ustanovi, za doprinos unapređenju zdravstva u Republici.

Više →

13. decembar – ZDRAVSTVENI RADNICI NIKŠIĆA PROSLAVILI SVOJ DAN

13 dec

Objavio  

 Zdravstveni radnici Nikšića u subotu, 13. decembra, proslavili su u Hotelu „Trebjesa“ svoj dan. Organizator proslave bilo je Udruženje zdravstvenih radnika – Nikšić, koje čine Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja, JZU Opšta bolnica i JZU Specijalna bolnica za plućne bolesti Brezovik. U pozdravnoj riječi kolegama su se obratili predsjednik Udruženja zdravstvenih radnika – Nikšić Momir Joković i predsjednik [...]

Više →

Izdanje Br. 70 Pogledaj Sve →

Da li gradimo zdravu porodicu?

healthy fam

Objavio  

Priredila: Dragana Marković,
spec. predškolske pedagogije
Za sreću je potrebna samo ljubav. Sve ostalo izrasta iz ljubavi i obogaćuje život kao prekrasne latice što uljepšavaju cvijeće. Ljubav je kao sunce, kao život. Ona se daje, pored nje je toplo, uz nju se raste i sazrijeva. Ljubav prepoznajemo u pogledu, dodiru, riječima, u zadovoljenim potrebama. Ljubav povezuje članove porodice i čini da se čovjek rado prisjeća svog djetinjstva.

Više →

Krvna grupa B i ishrana

krvna b

Objavio  

Piše: Dr Snežana Tomić, homeopat

Krvna grupa B se jos naziva “Nomadskom” krvnom grupom jer se pojavila kod nomadskih plemena, kao rezultat spajanja i prilagođavanja prethodnih dveju krvnih grupa, tipa O ili “Lovca” i tipa A “kultivatora”. Zastupljena je u većem broju u istočnom dijelu zemaljske kugle, u Aziji, gdje su se nomadi kretali i živjeli.

Više →

U ritmu klasične gitare

gitara

Objavio  

Ako umjetnost tumačimo kao želju umjetnika da izrazi svoje misli, ideje, osjećanja i percepcije svijeta koji ga okružuje, onda je Srđan Bulatović umjetnik u pravom smislu te riječi. Preko trideset godina se uspješno i na njemu svojstven način druži sa gitarom, interpretirajući muziku i stvarajući sopstvene kompozicije.

Više →

Ankilozantni spondilitis – Morbus Bechterew

spondi

Objavio  

Piše: Milorad Aranitović, Strukovni radni terapeut
Ankilozantni spondilitis ili Behterevljeva bolest pripada grupi hroničnog progresivnog zapaljenskog reumatizma. Počinje od 18 do 45 godine života, češće kod muškaraca. U ranom stadijumu pokretljivost kičmenog stuba je očuvana, a prvi simptomi su lumbago, iliosakralni bolovi i jutarnja ukočenost. Tokom dana ovi simptomi se povlače. U ovom stadijumu se zapaža rigiditet, hipertonija i napetost muskulature lumbosakralne regije.

Više →

Ekstrakcija zuba u toku akutne odontogene infekcije

ekstarkcija

Objavio  

Piše:  Dr Aleksandra Šćepanović Đurović,
Ordinacija “Apolonia” Podgorica

Činjenica je da se zubi vrlo rijetko ekstrahiraju u akutnom stadijumu upale i da se, gotovo po pravilu, prepisuju antibiotici prve grupe. Ako se pokaže da oni nemaju efekta prelazi se na antibiotike širokog spektra. Pri tome se, blago rečeno, upala vrlo često produži, a nerijetko i znatno pogorša. Kao posljedica oklijevanja mogu se desiti komplikacije, poput septikemije koja se može završiti letalno.

Više →

Alergijske reakcije na koži

alerg

Objavio  

PišeDr Saida Zejnilović, Klinički centar Crne Gore

Pri brzim ili ranim alergijskim reakcijama dolazi do degranulacije mastocita i oslobađanja histamina, serotonina, bradikinina i leukotriena. Klinicki,alergijska reakcija se tada moze ispoljiti u lokalnom i generalizovanom obliku. Povišene vrijednosti bradikinina uzrokuju vazodilataciju i povećanu vaskularnu permeabilnost, vezivanjem bradikinina za bradikininske B2 receptore.

Više →

Uticaj tiroidne bolesti na trudnoću i potomstvo

tiroid

Objavio  

Piše: Prof. dr Miloš Žarković, spec. endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije (KCS)
 i stručni saradnik u Poliklinici „Rezidencija zdravlja Kerber“

Tiroidni hormoni sintetišu se u štitastoj žlijezdi, i to su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). T3 je aktivan hormon i on nastaje iz T4 u organima i tkivima, dejstvom specifičnih enzima. Tiroidno stimulišući hormon (TSH) luči hipofiza, žlijezda koja se nalazi na bazi mozga, a čije lučenje direktno kontroliše mozak. Ovaj hormon je pod direktnom kontrolom mozga i govori koliko je mozak zadovoljan količinom tiroidnih hormona.

Više →

3 D (PDO) Mezoniti

mezoni

Objavio  

Piše: Dr Olivera Kovačević, spec. dermatovenerolog,
          PZU „Dr Kovačević“, Budva
Efekat rejuvenacije 3 D mezonitima na „dubljem“, mišićnom nivou, predstavlja zaista jednostavan mehanizam akcije. Poznato je da promjene kože uzrokovane starenjem, uz promjene involucije kože i masnog tkiva, dovode do promjena dinamičkog ekvilibrijuma različitih grupa mišića, koje gube težinu i tonus. Uvođenjem mezonita unakrsno osi mišića mišići se skraćuju, što je praćeno mekom relaksacijom koja se demonstrira efektom sličnom botoksu, bez uticaja na mikrocirkulaciju.

Više →

Izdanje Br. 69 Pogledaj Sve →

Uloga hidrokoloidnih gelova prilikom obnove kože

hidrogel

Objavio  

 Dr Dragutin Višnjić
Opšta bolnica Nikšić
Savremeni materijali za previjanje rana, osim što štite ranu od prodora bakterija, obezbjeđuju ujednačenu vlažnost, temperaturu i odgovoarajuću pH vrijednost. Sastoje se od neathezivnih materijala koji dobro upijaju sekret iz rane, ne dozvoljavaju njegovo izlivanje u okolinu, čine dobru barijeru između rane i okoline, a pri tome propuštaju gasove, prvenstveno kiseonik. Sve to je važno jer veliki broj bakterija opstaje u uslovima bez kiseonika, a zavoj koji je vlažan, natopljen sekretom, predstavlja izvor infekcije za okolinu pacijenta, a može olakšati i prodor bakterija iz okoline na ranu.

Više →

Deformiteti stopala (Ravno stopalo – Pes planus)

stopala

Objavio  

Pišu: 
Milena Miranović, bachelor primijenjene fizioterapije
Marija Šćepanović, bachelor primijenjene fizioterapije
Milica Pavićević, bachelor primijenjene fizioterapije
Deformiteti stopala zauzimaju visoko mjesto među brojim mišićno-skeletnim deformitetima, najčešće kod školske djece i omladine. Kada se kaže spušteno stopalo, to navodi na misao o njegovoj anomaliji, kao gotovom procesu koji je narušio statičku i dinamičku ravnotežu, usljed fiziološkog popuštanja svodova stopala. Najčešće se radi o funkcionalnim poremećajima koji su uglavnom rezultat insuficijencije stopala.

Više →

HIPOTENZIJA: bolest ili normalno stanje

hipo

Objavio  

Piše: Dr Gorokhov-Mekh Kiril
Kada je riječ o liječenju i posljedicama visokog krvnog pritiska, tu nema nikakvih nedoumica. Sa druge strane, naša mišljenja o niskom pritisku bitno se razlikuju – dok ga neki ljekari ne smatraju bolešću, drugi smatraju da je to potencijalno ozbiljno oboljenje koje zahtijeva liječenje i redovne kontrole. U anglosaksonskoj literaturi to se stanje ne prepoznaje kao poremećaj, pa se, često, i ne opisuje u medicinskim knjigama.

Više →

Net – Age projekat

net age

Objavio  

Piše:  Prof. Dr Agima Ljaljević,
Rukovodilac Projekta NET – AGE
Institut za javno zdravlje

Crna Gora je kao i ostale zemlje suočena sa problemom starenja populacije i zbog toga, kao i u ostalim zemljama Evrope, Vlade i predstavnici civilnog društva svakodnevno su u potrazi za novim rješenjima u vezi sa brigom o starima po svim aspektima. Problem starenja povezan je i duboko utiče na socijalne i ekonomske sfere svih zemalja. Pored toga, starost stanovništava uslovljava sve veći pritisak na održivost usluga u okviru sektora koji su od interesa za stare (socijalna i zdravstvena zaštita prije svega), te je neminovno raditi na unaprijeđenju svih, njima usmjerenih, usluga.

Više →

Krvna grupa A i ishrana

krvbna

Objavio  

Piše: Dr Snežana Tomić, homeopat
Dok je za osobe sa O krvnom grupom meso značajan izvor proteina, za krvnu grupu A crveno meso predstavlja problem. U procesu prelaska sa proteinske, mesne ishrane čovjeka – lovca, na hranu biljnog porijekla kod čovjeka – kultivatora, došlo je do smanjenja proizvodnje stomačne kiseline koja je neophodna za varenje mesa. Zato mnogi ljudi sa ovom krvnom grupom osjećaju težinu, usporenost i pad energije poslije obilnog mesnog obroka, ali i brzo “živnu” kada pređu na dominantno vegetarijansku ishranu.

Više →

Postklinička rehabilitacija i profesionalna reedukacija sportskih trauma koljena

trauma koljena

Objavio  

Piše: Prim. dr Vladimir Čarapić, spec. ortoped, sportski gonolog
Postoprativna medicinska rehabilitacija i sportska reedukacija koljenog zgloba sportista predstavljaju veoma važan postupak koji se izjednačava sa važnošću operativne tehnike. Ovaj period je često dug i mukotrpan, pa zahtijeva timsku saradnju operatora, fizijatra, sportskog ljekara, trenera i fiziotarapeuta.

Više →

Gojaznost je globalna epidemija

gojaz

Objavio  

Piše: Dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Gojaznost, kao globalna epidemija (globesity), nekada se odnosila samo na bogаte zemlje, dok je to danas globalni problem, nа svim nivoimа ekonomskog razvoja, koji sа sobom donosi tаlаs lošeg zdrаvljа i izgubljene produktivnosti. Od 1980. godine stopа gojаznosti skoro se udvostručila, što znači da danas ima nešto više od 200 milionа odrаslih muškaraca i nešto mаnje od 300 milionа gojаznih odrаslih ženа. Kada su u pitanju najmlađi, 2010. je oko 43 miliona djece imalo prekomjernu tjelesnu masu ili je bilo gojazno, što je u odnosu na 1990. godinu porast za čak 60 odsto.

Više →

Uticaj metala na zdravlje

metal

Objavio  

Piše: Mr hemijskih nauka Aleksandar Vujačić, Institut za javno zdravlje
Više od 80 odsto hemijskih elemenata po svom karakteru su metali. Neki od njih (Pb, Cd, Hg, As) su toksični, a neki (Cu, Zn, Fe, Co) su esencijalni. Još u 16. vijeku švedski ljekar Paracelzus uveo je u farmaceutsku hemiju Pb i As i pokazao da doza supstance determiniše njenu toksičnost. Metali se dijele na metale visoke toksičnosti, kao što su Pb, Cd, Hg, As, esencijalne elemente sa potencijalnom toksičnošću, poput Cu, Zn, Mn, Fe, Mg, Mo, Cr, Ni, Se, B i ostale metale (Al, Ba, Be, Sn).

Više →

Izdanje Br. 68 Pogledaj Sve →

Zdrav san, čuvar našeg zdravlja

san

Objavio  

Piše: Dr Ljiljana Đurović, spec. opšte medicine, Dom zdravlja Podgorica
Zdrav san pozitivno djeluje na hormonalni, neurološki i odbrambeni sistem organizma. Pravilna ishrana, fizička aktivnost i normalan, okrepljujući san važni su za naše zdravlje, jer kada spavamo, naše tijelo i imuni sistem se obnavljaju. Dugotrajna nesanica može uzrokovati kardiovaskularne bolesti, dijabetes, gojaznost i depresiju.

Više →

Liječenje biljnim preparatima

theis

Objavio  

Vlasnik jedne od najuspješnijih farmaceutskih kompanija na svijetu prof. dr Peter Theiss svojim primjerom potvrđuje činjenicu da velike stvari počinju malim koracima. Kompanija Dr Theiss Naturwaren, sa sjedištem u Hamburgu, svoju proizvod­nju danas broji milionskim pakovanjima svojih proizvoda a sve je počelo u maloj porodičnoj apoteci.

Više →

Društvo za borbu protiv side Crne Gore – CAZAS

hiv-aids

Objavio  

Društvo za borbu protiv side Crne Gore-CAZAS je nevladina, humanitarna organizacija, koja je počela sa radom 1998. godine, ali je zvanično registrovana kod Ministarstva pravde u oktobru 1999. godine. Rad CAZAS-a počiva na principima volonterizma i neprofitnog aktivizma kroz implementaciju svoja četiri programa: Javno zdravlje, Mladi, Psihosocijalna pomoć ranjivim populacijama, njihovim porodicama, prijateljima i partnerima, i Trening program.

Više →

HIV je virus a ne sramota

sandra

Objavio  

Medicina stalno napreduje i usavršava nove metode liječenja, pa je tako došlo i do pronalaženja ljekova koji pacijentu zaraženim HIV-om omogućavaju normalan i dug život. Međutim, osim činjenice da osoba zaražena HIV-om mora da prihvati svoju bolest i živi sa njom, ona takođe mora i da se suoči sa društvom koje ne gleda blagonaklono na ovu bolest.

Više →

Ljekovita svojstva đumbira

djumbirA

Objavio  

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković
Đumbir je tropska začinska biljka koja veoma podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korjenje je mesnato kao prst, do 20cm dužine i veoma aromatično. Aroma korjenja je prijatna sa mirisom na limun, a ukus je slatkasto pikan­tan i veoma svjež.

Više →

Krvna grupa O i ishrana

O KRBVA GRUPA

Objavio  

Piše: Dr Snežana Tomić, homeopat
Krvna grupa O najstarija je evolutivno među populaci­jom i njoj pripada oko 75% ljudi na planeti. Ovo je krvna grupa naših predaka, lovaca i sakupljača, koji su preživljavali baveći se lovom i sakupljanjem hrane. Ishrana pračovjeka obilovala je mesom, povrćem i voćem. Još uvijek nije kultivisao niti obrađivao zemlju i nije znao za uzgajanje domaćih zivotinja

Više →

Antibakterijski ljekovi – Od velikih otkrića do danas

13-antibiotici

Objavio  

Piše: Prof. dr Ljubica Pejakov,
Specijalista anesteziologije i reanimatologije,
Subspecijalista kliničke farmakologije
Liječenje bolesti uzrokovanih bakterijskim infekcijama počelo je sistematski otkrićem Paul Erlich-a (1854-1915) da su jedinjenja arsena efikasna u terapiji sifilisa, i on ih 1910. godine uvodi u terapiju bolesti izazvanih spirohetama. Slijedi otkriće sulfonamida, 1935. godine, koji su decenijama korišćeni u liječenju velikog broja infekcija izazvanih bakterijama.

Više →

Zdrav nos, zdravo disanje, bolji kvalitet života

sinusi1

Objavio  

Piše: Dr. Bojan Bekan
Nos ima višestruke funkcije, kako u zaštiti tako i u kvalitetu života. Prva koju treba navesti je zaštitno-filtraciona funkcija. Glavnu ulogu igraju dlačice sluznice nosa koje, uz ljepljivu sluz zadržavaju ili transportiraju čestice dalje u nosni sustav. Zaštiti pomažu i enzimi u sluznici nosa (lizozimi) koji imaju antibakterijsko dejstvo.

Više →
116 people follow medicalcg