Izdanje Br. 60 Pogledaj Sve →

LASERSKA HIRURGIJA

laserska hirurgija

Objavio  

Piše: dr Goran Batrićević, vaskularni hirurg, Klinički centar Crne Gore
Liječenje vena laserom je, prije svega, minimalno invazivna procedura, što znači da nema velikih rezova, šivenja, šavova, podliva i bolova, čega se pacijenti najvise plaše, i nepotrebno odlažu ovakav tretman. Liječenje proširenih vena laserom je najsavremenija metoda koja se u svijetu praktikuje preko 10 godina, u kojima je dokazala izuzetnu efikasnost, bezbjednost i komfor za pacijenta.

Više →

MENTALNO-EMOTIVNI ASPEKT PACIJENTA U LIJEČENJU HOMEOPATIJOM

homeopathy

Objavio  

Piše: dr Snežana Tomić, homeopata
Homeopatija je sistem liječenja koji se zasniva na principu da se liječi osoba, a ne bolest. To znači da će se terapija birati individualno za pacijenta, a ne za njegovu dijagnozu

Više →

SAVREMENI KONCEPTI SHIZOFRENIJE

shizofrenija

Objavio  

Piše: Dr Jovo Đedović, psihijatarZU Specijalna bolnica za psihijatriju, Kotor
Prema internacionalnim epidemiološkim studijama, u ukupnoj strukturi pacijenata sa teškim duševnim oboljenjem, grupa shizofrenih psihoza, kao pojedinačna dijagnostička kategorija, učestvuje sa oko 60%. Ovo oboljenje dugotrajnog toka se javlja sa sličnom učestalošću u svim zemljama svijeta, pri čemu se procjenjuje da je oko 1 % svjetskog stanovništva zahvaćeno ovim poremećajem.

Više →

CRNOGORSKI LJEKARI ZASLUŽUJU BOLJI STATUS U DRUŠTVU

dobricanin

Objavio  

Osnovne razloge za osnivanje Sindikata doktora medicine vidjeli smo u činjenici da je ekonomski i društveni status ljekara kod nas veoma loš. U toj ocjeni smo se svi složili, kako ljekari, tako i oni koji odlučuju, uključujući tu i Ministarstvo zdravlja.

Više →

POLENSKA KIJAVICA KOD DJECE

polenska kijavica

Objavio  

Piše: dr Sanja Čizmović,spec. pedijatar
 Dom zdravlja Nikšić 
Proljeće je najpogodnije doba za nastanak polenske alergije jer većina trava tada cvjeta u i tako dolazi do pravog polenskog udara na djecu (ali i odrasle) koja su alergična na polen. Polenska kijavica nastaje zbog alergijske reakcije u nosu djeteta.

Više →

SZO ĆE POMOĆI CRNU GORU DA PRILAGODI ZDRAVSTVENE PROPISE EVROPSKIM

szo

Objavio  

Žužana Jakab, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za region Evrope, boravila je krajem mjeseca u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a tokom dvodnevnog boravka sastala se sa crnogorskim premijerom i ministrom zdravlja Milom Đukanovićem i prof. dr Miodragom Radunovićem, te na pres konferenciji govorila o strategiji SZO nazvanoj “Zdravlje 2020″, koja u stvari predstavlja plan razvoja zdravstva u Evropi.

Više →

TETOVIRANJE I PIRSING

tatoo

Objavio  

Piše: Dr Olivera Simić-Kovačević, spec.dermatovenerolog, PZU “Dr Kovačević”, Budva
Tetoviranje je umjetnost oslikavanja tijela bojama koje se iglicama trajno unose u srednji sloj kože (mezoderm). Neke tetovaže su crne , a neke oivičene crnom bojom i obojene drugom bojom.

Više →

OPTIMIZAM KAO STIL ŽIVOTA

optimizam

Objavio  

Da umjetnost zaista hrani ljudski duh, možemo potvrditi na primjeru profesorice Zoje Đurović, iz koje isijava šarm, elegancija i samopouzdanje. Umjernički rukovodilac ženske klape „Alata“, umjetnička direktorica Festivala dječje pjesme „Naša radost” i jedan od dirigenata hora KUD „Stanko Dragojević, samo su neke od funkcija na kojima je trenutno angažovana i koje sa puno strasti, truda i pozitivnog stava obavlja.

Više →

Izdanje Br. 59 Pogledaj Sve →

ZDRAVLJE 2020 – postizanje zdravlja i razvoja u današnjoj Evropi

zdravlje

Objavio  

Zdravlje i blagostanje su ciljevi svakog čovjeka. Oni danas posmatraju kao najvažnija ljudska prava, glavne komponente pravičnog, humanog, ekonomskog i društvenog razvoj kao i resurs za svakodnevni život. Sve je više prisutno uvjerenje da su ovi ciljevi suštinski važni za humani razvoj i bezbjednost

Više →

Strah od stomatologa

bigstock-At-The-Dentist-1994423

Objavio  

Piše: dr Rade Mrdak, ordinacija Apolonia, Podgorica

Strah od stomatologa najčešće se stvara nakon lošeg i bolnog iskustva, što je i razumljivo. Ne dopustiti da se strah stvori je najpoželjniji i najlakši put za rješavanje ovog problema.

Više →

Kreativnost je oružje u mnogim životnim borbama

Pink-Ballet-Shoes-pink-color-34590495-1050-750

Objavio  

Baletska škola “Princeza Ksenija” osnovana je 2004. godine, nakon četvorogodišnje uvertire rada Baletskog studija, koji je svojim impresivnim rezultatima preporučio kreiranje institucionalnog okvira čitavog projekta. Procedura donošenja plana i programa, kao i sve ostale aktivnosti, jasno su pokazale opravdanost svih koraka u procesu licenciranja ove jedinstvene ustanove.

Više →

Cinnamomi cortex – kora cimeta

cimet

Objavio  

Piše: dr pharm. Miomir Šoškić

Cimet je zimzeleno nisko drvo koje raste samoniklo na Cejlonu. Gaji se u Indiji, Aziji, Africi i Americi. Listovi su eliptičnog oblika, ravnog oboda, kožasti i zašiljeni na vrhu. Cvjetovi su krupni, mirisni i grupisani u rastresite cvasti.

Više →

Hronična venska bolest

5_-_Vein_Anatomy_112

Objavio  

Piše: prim. dr Davor Musić, spec. vaskularne kardiohirurgije

Hronična venska bolest je često zanemaren zdravstveni problem. Veliku ulogu u ranom otkrivanju i prevenciji imaju izabrani ljekari koji svojim proaktivnim stavom mogu značajno da preduprijede ili umanje postojeće komplikacije ove bolesti, koja predstavlja, ne samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni i ekonomski teret društva u Crnoj Gori.

Više →

Igra i djeca

images (2)

Objavio  

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije

Igra je najizrazitiji oblik dječije aktivnosti, spontana je i dobrovoljna, a njen značaj leži u fizičkom, spoznajnom i socijalno-emocionalnom razvoju djeteta.

Više →

Fertilitet- stvar života

o-FERTILITY-facebook

Objavio  

Piše: Marković Andrijana, klinički embriolog, Centar za IVF Ars Medica, Podgorica,
Specijalna ginekološka bolnica Jevremova, Beograd

“Pored slobode, statusa u društvu i obrazovanja za koje su se izborile, žene treba da na pravi način shvate činjenicu da fertilnost nije nešto što će da traje. Reproduktivni period žene je duplo kraći u odnosu na muškarca. Optimalna plodnost žene traje 15-tak godina, a kod muškarca i do tri decenije”.

Više →

Efikasnost sistema farmakovigilance

vigi

Objavio  

Piše: dr pharm. Nemanja Turković Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore Odjeljenje za farmakovigilancu
Crna Gora je u oktobru 2009. godine postala punopravna članica Programa Svjetske zdravstvene organizacije za praćenje bezbjednosti ljekova (WHO International Drug Monitoring Programme).

Više →

Izdanje Br. 58 Pogledaj Sve →

Klimatsko liječenje dječje astme

Capture

Objavio  

Piše: prof. dr sci. med. Zdravko N. Kadijević
Od davnina je poznato da povoljna klima sprečava i liječi astmu, a nepovoljna je
pogoršava. Klimatsko liječenje astme spada među najstarije metode liječenja.
Astma je najčešća hronična inflamatorna bolest malih i srednjih disajnih puteva djece koja kod genetski predisponiranih dovodi do promjena preosjetljivosti na različite stimulanse i do suženja disajnih puteva (spazma). Kad se spazam (bronho- opstrukcija) ponavlja, onda se to zove astma.

Više →

Prvo dječije zabavište u Crnoj Gori

Objavio  

Priredila: Dragana Marković,
spec. predškolske pedagogije
Gledajući gomilu takve djece i razmišljajući o njima, Sofija Petrovna je zamislila specijalnu instituciju za njih. Međutim, otvaranje ovakve institucije pominjano je na Cetinju još u januaru 1903. godine. Zahvaljujući upravo njoj, na Cetinju je 1903. godine otvoren prvi vrtić pod imenom “Djetski sad velike knjeginje Milice Nikolajevne”

Više →

Ulcus cruris

Capture4

Objavio  

Piše: dr Dragutin Višnjić
Opšta bolnica Nikšić
Ulcus cruris je ulceracija lokalizovana na koži donjeg dijela potkoljenice, koja u najvećem broju slučajeva nastaje kao rezultat hronične venske insu cijenscije. Bolest je česta i obično se javlja kod starijih osoba.

Više →

Stem ćelije kože (III) – Dermalne stem ćelije

Capture3

Objavio  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević,
Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Za razliku od visokoćelijske prirode epiderma, dermis je sastavljen od matriksa, kolagena, elastina i glikozaminoglikana sa ćelijama različitog embrionalnog porijekla. Najnovije studije sugerišu da ćelije dermalne papile oko folikula dlake mogu funkcionisati kao adultne dermalne stem ćelije.

Više →

Pozitivnim stavom do srećnog života

Capture2

Objavio  

Shodno svojim radnim obavezama koje imam kao ministar, ali i kao predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, trudim se da vodim zdrav život. Smatram da je okruženje u kojem čovjek boravi jako bitno, ali i životne navike.

Više →

Mentalni poremećaj ishrane kod adolescenata- anoreksija i bulimija

Capture1

Objavio  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar
U posljednjim decenijama kod djece i adolescenata sve je češća pojava gojaznosti, koju u našoj sredini ima oko 10 odsto djece i učenika osnovnih i srednjih škola. Gojaznost možemo smatrati sa više aspekata, kao nutritivni, socijalno-ekonomski, medicinsko- zdravstveni, kulturološki, estetski, mentalni i drugi problem.

Više →

Prijateljske crijevne bakterije- čuvari zdravlja

Capture

Objavio  

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat

U našim crijevima žive u simbiozi trilioni prijateljskih bakterija, u većem broju nego što imamo ćelija u tijelu. Njih ima nekoliko kilograma i one čine 85 odsto ukupne crijevne flore. Ostatak od oko 15 procenata sačinjavaju druge, ne tako prijateljske bakterije i gljivice.

Više →

Brzo prilagođavanje promjenama je ključ za uspjeh

Capture

Objavio  

Rukomet nije moj prvi, ali je svakako pravi izbor – rekla je dvadesetpetogodišnja Biljana Pavićević, rukometašica reprezentacije Crne Gore i kluba Budućnost, u kojem je započela karijeru

Više →

Izdanje Br. 57 Pogledaj Sve →

Stomatološke intervencije kod pacijenata na hemioterapiji

stomatoloske intervencije

Objavio  

Piše: dr Ana Lakić Bulatović Ordinacija Apolonia, Podgorica
Primarna preokupacija stomatologa kod pacijenta koji se nalazi na hemioterapiji se odnosi na ozbiljnost i trajanje supresije koštane srži. Zbog toga, stomatolog mora da bude upoznat sa datumom početka hemioterapije i sa hematološkim stanjem pacijenta prije stomatološkog tretmana.

Više →

Urađena prva eksplantacija organa u Crnoj Gori

eksplantacija

Objavio  

U Kliničkom centru Crne Gore 8. decembra, prvi put u istoriji, urađena je eksplantacija organa sa preminulog pacijenta, zahvaljujući čemu će biti spašena četiri života. Donor je bila državljanka Srbije koja je živjela u Baru.

Više →

Savremeno i racionalno propisivanje ljekova

ljekovi

Objavio  

Piše: dr Kini Gorokov-Mekh PZU „Dr Kovacević”, Budva
Današnje vrijeme donijelo je problem masovne upotrebe ljekova, koji sa sobom nosi veliki broj neželjenih dejstava i inter­akcija, razvoj jatrogenih bolesti i sve veće finansijske izdatke za iste. Dugo je propisivanje ljekova bilo zasnivano na utiscima, osjećaju, tradiciji, te promotivnim aktivnostima farmaceutske industrije.

Više →

Novo porodilište u Podgorici

porodiliste

Objavio  

U Kliničkom centru Crne Gore 30. decembra otvoreno je adaptirano, moderno porodilište sa pet porođajnih sala, salom za pripremu, posebnom operacionom salom za carske rezove i apartmanima.

Više →

Peloid – ljekovito mineralno blato

peloid

Objavio  

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog
Ulcinj ili stari naziv Olcinium leži na krajnjem jugo­istočnom dijelu crnogorske obale, smještan je na brežuljcima koji su bogati tipičnim mediteranskim rastinjem i vegetacijom. Ovdje postoji sedam ljekovitih faktora, a koji se zajedno skoro nigdje drugo ne mogu sresti.

Više →

Stem ćelije kože (II)

stem celije

Objavio  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Svi organi u ljudskom organizmu se zasnivaju na stem ćelijama i to omogućava sprovođenje njihove funkcije. Koža je naš najveći organ koji štiti cio organizam od spoljašnjeg uticaja. No­vi rezultati istraživanja sa BRICA, Univerziteta u Kopenhagenu (Copenhagen) i Kembridž Univerziteta ( Cambridge) nude nove stem ćelijske modele i objašnjavaju kako se koža obnavlja tokom života. Rezultati su publikovani u Augustu 2013.g. u poznatom žurnalu „Cell Stem Cell”!

Više →

Ne dozvoljavam da me posao oblikuje

bane

Objavio  

Sve je počelo od moje 10. godine, kada sam i upisao Nižu muzičku školu “Vasa Pavić”, odsjek za harmoniku. Najdraži momenat je uslijedio kada sam oformio grupu “No Name” zajedno sa svojim drugovima. Niko od nas nije slutio tako velik i brz uspjeh našeg zajedničkog rada.

Više →

Šećer – tihi ubica

secer

Objavio  

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
U ovo vrijeme Novogodišnjih i Božičnih praznika, s boga­tom i svečanom trpezom, slatkiši su neizostavni dio prazničnog slavlja. Iako omiljena hrana za mnoge, slatkiši i šećer predstavljaju vjerovatno najvećeg neprijatelja našem imunom sistemu i doprinose mnogim bolestima – od čestih prehlada, pa do karci­noma.

Više →

Izdanje Br. 56 Pogledaj Sve →

Oboljenja bubrega

oboljenja bubrega

Objavio  

Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju
Pored osnovne uloge, formiranje mokraće, zadatak bubrega je da održavaju unutrašnju ravnotežu metabolizma u organizmu (homeostaza). Podešavaju izlučivanje vode i elektrolita prema njihovom unošenju, eliminišu krajnje proizvode izmjene materija: ureje, kreatina, mokraćne kisjeline, bilirubina, raznih toksina, ljekova i dodataka hrani.

Više →

U Crnoj Gori 11 novih slučajeva HIV-a i AIDS-a

hiv cg

Objavio  

U ovoj godini u Crnoj Gori registrovano je novih šest osoba oboljelih od AIDS-a i pet zaraženih HIV infekcijom. U istom periodu, jedna osoba je umrla od posljedica AIDS-a. Od svih novoregistrovanih oboljelih, jedna osoba je ženskog pola.

Više →

Sve ljekovitosti origana

origano

Objavio  

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković
Origano (lat. Origanum vulgare), ili divlji majoran, začinska je i ljekovita biljka. Naziv biljke potiče iz grčkog jezika (grč. oros – brdo, ganos – nakit), preko italijanskog origano -brdski nakit. Origano je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnatica (lat. Lamiaceae).

Više →

Kandidijaza kod beba

landida beba

Objavio  

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Kandidijaza, soor ili mlječac gljivična je infekcija usne duplje koja se često javlja kod novorođenčadi i odojčadi. Bebe su u prvim mjesecima života vrlo osjetljive na kandidu i, vjerovali ili ne, rijetko koje dijete te starosne dobi nije imalo soor ili, kako ga u narodu zovu, mlječac.

Više →

Menopauza – prelazno doba, a ne bolest

menopuaza

Objavio  

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Menopauza je doba koje signalizira prestanak sposob­nosti žene da začne i iznese trudnoću. Ona se prirodno dešava uglavnom oko 50. godine života, za neke žene nekoliko godina ranije ili kasnije.

Više →

Djeca sa ADHD sindromom

adhd sindrom

Objavio  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar
Dom zdravlja – Bijelo Polje
Sindrom poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) najčešće je opisivani poremećaj ponašanja kod djece, koji se ispoljava hiperaktivnošću i hipervigilnošću pažnje.

Više →

Bubamaro, donesi mi krila

bubamara

Objavio  

Jedina profesionalna fudbalerka iz Crne Gore, Marija Vukčević, danas igra u italijanskoj ženskoj ligi. Ova dvadesetosmogodišnja Podgoričanka trenutno nosi dres Res Rome.

Više →

Depresija, bolest ili stil života

depresija

Objavio  

Piše: dr Mirko Peković, spec. neuropsihijatrije
Brojni epidemiološki servisi saopštavaju da su depresije u plimi i da su to danas najrasprostranjenija, pa i najteža psihijatri­jska oboljenja. Depresije su u naše doba toliko rasprostranjene da ih malo ko nije iskusio. Neki kažu da su melanholiju (depresiju) ljudi prije iskusili nego što su joj dali ime.

Više →