sajam-najava-1-png
sajam-14-2
Sajam-III

Medical Vijesti Pogledaj Sve →

Saopštenje Ministarstva zdravlja

med zdr

Objavio  

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije (širenje zaraze ebole na sve veću teritoriju u pogođenim državama zapadne Afrike uz uspostavljanje širenja infekcije u urbanim centrima, kao i saopštenja generalne direktorke Svjetske zdravstvene organizacije od 8.avgusta, da trenutna epidemija ebole predstavlja javno – zdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja, Ministarstvo zdravlja saopštava: Crna Gora je bezbjedna i sigurna destinacija [...]

Više →

Održana konferencija posvećena Svjetskoj nedjelji dojenja

sajt

Objavio  

U utorak, 5. avgusta u 10 sati u hotelu “Podgorica” održana je jednodnevna konferencija  Značaj dojenja za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, koju je udruženje Roditelji organizovalo u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori. Konferenciju su otvorili Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, dr Mira Jovanovski Dašić, pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore i Kristina [...]

Više →

Potpisan Protokol o saradnji Vlade, FZOCG, Fonda PIO, UP, SSCG i USS

GetImage (3)

Objavio  

Protokol su u ime Vlade Crne Gore potpisali ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, ministar zdravlja Miodrag Radunović, u ime Fonda za zdravstveno osiguranje predstavnik Aleksandar Jovićević, u ime Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dušan Perović, u ime Unije poslodavaca predsjednik Predrag Mitrović, u ime Saveza sindikata predstavnik Vidak Đuranović, u ime Unije slobodnih sindikata generalni sekretar Srđa Keković.  Opširnije [...]

Više →

Delegacije Crne Gore učestvovala na sastanku Regionalne mreže zemalja Jugoistočne Evrope u Bukureštu

GetImage (2)

Objavio  

Delegacija Crne Gore učestvovala je na sastanku Regionalne mreže zemalja Jugoistočne Evrope, pod nazivom “Povećanje raspoloživosti krvi i obezbijeđenje najvećeg stepena bezbijednosti za davoce i pacijente u transfuziološkoj terapiji u specijalnim, hitnim okolnostima”, koja je od 07. do 09. jula 2014. godine održana u Bukureštu. Tema sastanka bila je usaglašavanje stavova i postizanje jedinstvenog pristupa [...]

Više →

Ministar Radunović razgovarao sa predstavnicima Komiteta za zdravlje Američke privredne komore u Crnoj Gori

GetImage

Objavio  

Ministar zdravlja prof.dr Miodrag Radunović sa saradnicima i predstavnikom Agencije za ljekove i medicinska sredstva, razgovarao je sa izvršnim direktorom AmCham Montenegro Edinom Seferovićem i predstavnicima Komiteta za zdravlje Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro). Više informacija možete pročitati ovdje.

Više →

Na konferenciji u San Marinu učestvovala delegacija Ministarstva zdravlja Crne Gore

GetImage (1)

Objavio  

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom prof. dr Miodragom Radunovićem učestvovala je na dvodnevnoj konferenciji, pod nazivom “Prvi sastanak visokog nivoa malih zemalja – Implementacija politike zdravlje 2020” koja je održana 3. i 4. jula u San Marinu. Za više informacija kliknite ovdje.

Više →

Opremljena prostorija za boravak hospitalnih pacijenata na Klinici za onkologiju i radioterapiju

sajt

Objavio  

Na konferenciji za novinare održanoj 2. jula u Klinici za onkologiju i radioterapiju predstavljena je novoopremljena trpezarija u sklopu koje je osavremenjen  kutak za sve hospitalizovane pacijente ove klinike. Zahvaljujući inicijativi  NVO Zdrava Dona Montenegrina i donatorima, prostorije su prilagođene i dodatno opremljene kako bi se omogućio što prijatniji dnevni boravak svim pacijentima na klinici. [...]

Više →

Ministar zdravlja otvorio 19. međunarodnu ljetnju školu u Miločeru

sajt milocer

Objavio  

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović 23. juna u Miločeru otvorio je 19. međunarodnu ljetnju školu koju organizuje Evrop­ski cen­tar za mir i raz­voj Uni­ver­zi­te­ta za mir Uje­di­nje­nih na­ci­ja (ECPD), u sa­rad­nji sa Mi­ni­star­stvom zdra­vlja Cr­ne Go­re. - Ovogodišnja tema posvećena je menadžmentu zdravstvenih ustanova i veoma je značajna u uslovima ekonomske krize i tranzicionih promjena, kada [...]

Više →

Izdanje Br. 64 Pogledaj Sve →

PCOS i infertilitet

pcos

Objavio  

Piše: Dr Vesna Kavarić, Bolnica Codra, Podgorica
Infertilitet predstavlja nemogućnost zatrudnjivanja u periodu od godinu dana redovnih i nezaštićenih odnosa za žene ispod 35 godina, ili u periodu od pola godine za žene koje su starije od 35 godina. Infertilitet može biti primarni i sekundarni. Primarni infertilitet podrazumjeva da kod žene nije nikada dolazilo do trudnoće, a o sekundarnom infertilitetu govorimo ukoliko je žena rađala, ili je imala prekid trudnoće (spontani ili namjerni), ili je pak imala vanmateričnu trudnoću.

Više →

Skrining raka grlića materice

cance

Objavio  

Piše: prim. dr Mensud Grbović, Ministarstvo zdravlja Crne Gore
Skrining raka grlića materice je preventiva multidisciplinarna javno-zdravstvena aktivnost koju inicira država među zdravom asimptomatskom populacijom sa prosječnim rizikom obolijevanja. Od svih malignih tumora, karcinom grlića materice može najefikasnije da se kontroliše skiningom. Cilj skrininga karcinoma grlića materice je očuvanje reproduktivnog zdravlja žene smanjenjem incidence i mortaliteta od raka grlića materice u Crnoj Gori, podizanje svijesti žena o značaju redovnih pregleda i ranog otkrivanja promjena na grliću materice, kao i informisanje o značaju skrininga.

Više →

Liječenje hipertenzije

hyper

Objavio  

 Piše: dr Kiril Gorokov-Mekh, PZU Kovačević
Hipertenzija je jedan od glavnih nezavisnih faktora rizika za razvoj koronarnih bolesti, šloga i renalne insuficijencije. Hipertenzija je vodeći činilac preranog invaliditeta i smrti u civilizovanom svijetu. Rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija je srazmjeran povećanju krvnog pritisaka u svim starosnim grupama kod oba pola, bez obzira da li je povišen sistolni, dijastolni ili oba pritiska.

Više →

Paradontalni džep

paradont

Objavio  

Piše: dr Rade Mrdak, Ordinacija Apolonia, Podgorica
Paradontalni džep nastaje usljed razaranja potpornog aparata zuba i kosti, a posljedica je uznapredovale paradontopatije. Paradontalni džepovi se javljaju isključivo u toku parodontopatije i njen su najvažniji znak. Paradontalni džepovi su patološke promjene u obliku džepa nastale produbljivanjem gingivalnog sulkusa usljed razaranja parodontalnih tkiva.

Više →

Otvoren kutak za dnevni boravak pacijenata

kutak

Objavio  

Zahvaljujući inicijativi NVO Zdrava-Dona Montenegrina, na konferenciji za novinare održanoj 2. jula u Klinici za onkologiju i radioterapiju predstavljena je novoopremljena trpezarija u sklopu koje je osavremenjen kutak za sve hospitalizovane pacijente te klinike. Na svečanom otvaranju govorila je predsjednica udruženja NVO Zdrava-Dona Montenegrina Danica Vukotić.

Više →

Bolest zavisnosti i porodica

porodic

Objavio  

Piše: dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog
JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, Podgorica
Bolest zavisnosti nije samo povezana sa pojedincem kojeg pogađa, već i sa cijelom njegovom porodicom, zbog čega veoma često kažemo da je zavisnost porodična bolest. U tekstu koji slijedi razmotrićemo uzročno-posljedične veze između bolesti zavisnosti i porodice, koje su mnogoslojne i čiji se pravac djelovanja stalno mijenja. Kada govorimo o riziku od pojave neke bolesti, treba uzeti u obzir i nasljedni faktor.

Više →

Antioksidativna svojstva timijana – Thymus vulgaris L., Lamiaceae

timian

Objavio  

Piše: Dr pharm. Tijana Mićović
I u nauci i u industriji je povećano interesovanje za aromatičnim i začinskim biljkama zbog njihovog snažnog antioksidativnog i antimikrobnog djelovanja. Ovakvo djelovanje potiče od brojnih jedinjenja, kao što su vitamini, flavonoidi, terpenoidi, katotenoidi, fitoestrogeni, minerali itd. Mada začinsko i aromatično bilje zauzima veoma mali dio tanjira, ipak se može smatrati važnim putem unosa antioksidanasa, posebno u onim kulturama u kojima se začini redovno koriste.

Više →

Alergija na penicilinske antibiotike

penicilin

Objavio  

Piše: prim. mr sci dr med. Slobodan Vranješ
PZU „Milmedika“,  Podgorica
Dvadesti vijek je u medicini obilježen jednim od najznačajnijih otkrića u službi čovječanstva – otkrićem i razvojem antibiotika. Svaka velika produkcija dovodi do neželjenih posljedica, pa smo stoga danas u prilici da izučavamo posljedice te ekspanzije i sagledamo neželjene efekte intezivne proizvodnje i potrošnje antibiotika. Prvi naučni pristup koji je ukazao na potencijal mikroorganizama kao terapijskog agensa učinili su Pasteur i Joubert još 1877. godine.

Više →

Izdanje Br. 63 Pogledaj Sve →

Centar za plastičnu hirurgiju i opekotine

plasticna hirurgija

Objavio  

U Centru za plastičnu hirurgiju i opekotine trenutno rade četiri ljekara plastične rekonstruktivne hirurgije; jedna doktorka je na specijalističkom stažu i od skoro se pridružila timu ljekara. Nezaobilazan dio tima su i medicinske sestre koje rade u Centru za plastičnu hirurgiju i opekotine, njih desetak, koje olakšavaju rad doktora i život pacijenata- navodi naš sagovornik prim. dr sci med. Zoran Terzić, specijalista za opštu, plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju.

Više →

Starenje kože – anti age njega

age

Objavio  

Piše: prim. dr Milan Colić
Starenje kože i sam proces promjena koji se odvija u određenom vremenskom periodu je problem koji intrigira opštu medicinu, a naročito stručnjake koji se bave plastičnom, rekonstruktivnom i estetskom hirurgijom. Estestka hirurgija je krajnji domet u oblasti koja obuhvata rekontruktivnu, plastičnu hirurgiju.

Više →

Potpisan memorandum o razumijevanju i saradnji

memorandum

Objavio  

U prostorijama CALIMS-a upriličen je sastanak povodom potpisivanja Memoranduma o razumjevanju i saradnji. Osim svečanog dijela, sastanak je organizovan u cilju razmjene iskustava nacionalnih agencija, a tim povodom je organizovan okrugli sto na temu „Uloga nacionalnih autoriteta u dostupnosti ljekova pacijentima“.

Više →

Specifičnosti bioloških ljekova

bioloki lekovi

Objavio  

Piše: Mr ph Nataša Grubiša, mr sci Biljana Tubić mr ph, 

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH
Biološki lijek je lijek koji sadrži jednu ili više aktivnih supstanci koje su napravljene, ili su izvedene iz biološkog materijala. Neke od pomenutih aktivnih supstanci se već nalaze u ljudskom tijelu, kao na primjer proteini: insulin, hormon rasta i eritropoetin. Aktivne supstance bioloških ljekova su veće i kompleksnije u odnosu na aktivne supstance u konvencionalnim (nebiološkim) ljekovima. Samo su živi organizmi u stanju da reprodukuju takvu kompleksnost.

Više →

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

mladi hendikep

Objavio  

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 22. oktobra 2001. godine. Udruženje je posvećeno pružanju podrške, mogućnosti i programa u cilju jačanja ličnog, obrazovnog i profesionalnog razvoja mladih s invaliditetom. Udruženje okuplja mlade i studente sa svim vrstama invaliditeta (cross-disability pristup), kao i ostale mlade ljude bez invaliditeta koji su voljni da učestvuju, i zajedno sa nama, bore se za stvaranje inkluzivnog društva.

Više →

Profesionalizam je ključ uspjeha

jeknic

Objavio  

Da talenat ne poznaje granice, i da se njegovo postojanje mora spoznati najbolje pokazuje primjer crnogorskog internacionalnog fudbalera Vlada Jeknića. Njegova upornost, želja i volja za uspjehom vodili su ga kroz razne zemlje, praveći tako njegov profesionalni mozaik raznolikim i bogatim.

Više →

Psihofizički razvoj djeteta u odnosu na igru

djeca

Objavio  

Priredila: Dragana Marković
Igra je složena pojava koja čini jedinstvo intelektualnog, emocionalnog, fizičkog, i socijalnog razvoja. Kroz igru se formiraju umne, jezičke i kulturne vrijednosti. Komunikacija je spontanija i bogatija. Najveća vrijednost igara u procesu vaspitanja i obrazovanja je mogućnost zadržavanja pažnje djeteta. Ona je jako motivaciono sredstvo pri aktiviranju djeteta.

Više →

Atopijski dermatitis

atopic

Objavio  

Piše: prim. mr sci dr med. Slobodan Vranješ, PZU „Milmedika“, Podgorica
Atopijski dermatitis je hronična, recidivirajuća upalna dermatoza koja se karatkeriše suvom kožom i svrabom. Klinička slika zavisi od starosne dobi bolesnika, tako da je varijabilnog izgleda, ali karatkerističnog rasporeda za određenu starosnu dob. Često je udružena sa drugim atopijskim bolestima poput astme i alergijskog rinitsa, stoga predstavlja dio klasičnog atopijskog trijasa.

Više →

Izdanje Br. 62 Pogledaj Sve →

Anemije – sideropenijska anemija, terapija preparatima gvožđa

anemiaa

Objavio  

Piše: dr Anka Popović, internista hematolog Klinički centar Crne Gore
Riječ anaemia je grčkog porijekla, u bukvalnom prevodu znači odsustvo krvi, što je nespojivo sa životom. Prvi pisani doku­ment u vezi sa opisom anemije postoji u tzv. Ebersovom papirusu iz starog Egipta, 1500 godine pne. Iz doba stare Grčke postoje zapisi da su Hipokrat, Plinije i Galen vjerovali u ljekovitu moć gvožđa.

Više →

Hipertireoza i hipotireoza trudnica

hiper

Objavio  

Piše: dr Sreten Kavarić mr sc med. Internista endokrinolog
Hipertireoza (tireotoksikoza) predstavlja povećanu produkciju hormona štitaste žlijezde. Može nastati prije trudnoće a i u toku trudnoće (gravidarna tireotoksikoza ili hipertireoza). Ukoliko je hipertireoza nastala prije početka trudnoće, neophodno je, nakon potvrde trudnoće, konsultovati endokrinologa oko izbora lijeka za liječenje u trudnoći, zbog činjenice da ljekovi za liječenje hipertireoze (tireosupresivi) prolaze (u većoj ili manjoj mjeri) kroz fetoplacentnu barijeru, i nakon porođaja nalaze se u mlijeku dojilje.

Više →

Crna Gora domaćin 9. Balkanskog kongresa otorinolaringologa

otorinolaringolog

Objavio  

Balkansko udruženje otorinolaringologa i hirurga glave i vrata osnovano je 1934. Godine, da bi nakon toga rad bio kratko prekinut zbog Drugog svjetskog rata. Na prethodnom, 8. Balkanskom kongresu održanom u Targu Murešu (Rumunija), odlučeno je da se Crnoj Gori dodijeli organizacija narednog 9. Balkanskog kongresa otorinolaringologa. Članice balkanskog udruženja su sve zemlje bivše Jugoslavije, zatim Rumunija, Bugarska, Grčka, Albanija i Turska. Turska je najveća članica koja broji 4.500 otorinolaringologa, a najmanja po broju otorinolaringologa u udruženju je Crna Gora.

Više →

Govor ministra prof. dr Miodraga Radunovića na otvaranju II Godišnje Medical konferencije

miodrag

Objavio  

Nemjerljiva je uloga ovog časopisa jer je njegov bogat i zanimljiv sadržaj dostupan širokoj javnosti, na dispoziciji je svakom građaninu, hronološki prati rad svih crnogorskih institucija i kao takav edukuje čitaoce i upoznaje ih o svim aktuelnostima, posebno kada su u pitanju hronične nezarazne bolesti, bolesti zavisnosti i sve što ima veliki udio u mortalitetu i morbiditetu stanovništva. Njihovi saradnici su eminentni stručnjaci iz različitih oblasti medicine iz Crne Gore i regiona, koji na prijemčiv način nastoje da približe čitaocima sve što ih zanima o bolestima koje najviše opterećuju čovječanstvo, a kreatori Medicala kroz svoja pitanja i sugestije su i sami čitaoci.

Više →

Ponovna terapija endodontski i liječenih zuba – retretman kanala korijena

kanal zuba

Objavio  

Piše: dr Ana Lakić-Bulatović, Ordinacija Apolonia, Podgorica
Retretman podrazumijeva klinički postupak u kome se ponavlja endondontski tretman koji je procjenjen kao neadekvatan tj. kao neuspješan. Komplikacije koje se javljaju kod neadekavatno izvedenih terapija karakterišu se pojavom hroničnih periradikularnih inflamatornih lezija. Prije postravljanja indikacije za ponavljanje tretmana bitno je uspostaviti pravilnu dijagnozu neuspjeha primarne endoterapije, i klinička procjena da li se ponovljenim postupkom može bolje uraditi. Dijagnoza se postavlja na osnovu prisustva subjektivnih simptoma i na osnovu rendgenografskih promjena.

Više →

Radost pružaju sitnice

andrea

Objavio  

Mladost, ljepota i talenat prožimaju ličnost vedre i uvijek nasmijane glumice Andree Mugoše. Veoma rano predstavila se crnogorskoj javnosti i stekla popularnost koja suštinu njenog bića uopšte nije promijenila. Na samouvjerenosti kojom zrači mogle bi da joj pozavide mnoge starije kolege.Da je gluma njen životni poziv, a pozorište njena druga kuća, znala je još od malena. Vođena svojom željom i idejom, svu svoju energiju uložila je u studije Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Više →

Acne Vulgaris: Novosti u patogenezi i terapeutske perspektive (II)

akne

Objavio  

Piše: Dr Olivera Simić-Kovačević,
spec. dermatovenerolog, PZU “ Dr Kovačević” Budva
P.acnes luči lipaze, faktore hemotaksije, metaloproteaze i porfirine. Svi interreaguju sa molekularnim kiseonikom stvarajući toksične, redukovane kiseoničke vrste i slobodne radikale, koji uzrokuju oštećenje keratinocita. Oni takođe obezbjeđuju P.acnes proinflamatornom energijom koja prelazi od sojeva Streptokoka i Stafilokoka.

Više →

Dječja hirurška klinika

djecja

Objavio  

Ljekari koji rade na klinici su specijalisti dječje hirurgije koji se bave opštom dječjom hirurgijom. Odjeljenje otorinolaringologije ima troje specijalista, a na Odjeljenju dječje oftalmologije rade dva specijalista. Hiruršku kliniku opskrbljuju ostale službe Instituta za bolesti djece: Služba anestezije i reanimacije u kojoj rade specijalisti dječje anestezije i reanimacije, Odjeljenje intenzivne njege i terapije i ostala odjeljenja. Na dječjoj hiruškoj klinici godišnje se izvede oko 1300 operacija u opštoj anesteziji, i oko 300 operacija u lokalnoj anesteziji, a obavi se oko 28 000 specijalističkih pregleda.

Više →
109 people follow medicalcg